Yayın hayatımıza başladığımız günden bu yana siz değerli misafirlerimize kıbrıs gece hayatı başta olmak üzere kulüp tanıtımları, kıbrısın çeşitli noktaları ve rehberlikler üzerine bilgiler vermeye devam ediyoruz. Ancak formatımızın dışına çıkmamak adına bazen size gezi yazılarıda hazırlamak istiyoruz çünkü bu yönde bazı misafirlerimizin yoğun istekleri oluyor dolayısıyla sizlere bugün Lefkoşa’da Gezilecek Yerlerin Listesini Sıraladık.
Barbarlık Müzesi
Aslında bu müzenin bir hikayesi var ve oldukça etkileyici olduğunu düşünüyorum. 1960’lı yıllarda kanlı noel adı altında Rumlar tarafından çeşitli saldırılar yapılmaya başlandı. Binbaşı Nihat İlhan’ın evde olmadığı bir akşam bu barbalık müzesi olarak tanıttığımız eve bir baskın düzenlendi evde eşi ve çocukları öldürüldü. Bu olayın üzerine evde ki hiç bir eşyaya dokunulmadan müzeye çevrilme kararı alındı ve o hain günü anımsatan küvetin içinde ki kan izleri, kurşun izleri vs. müze içerisinde görülmektedir.
Bedesten Aziz Nikolaos Kilisesi
Esnafların pazar yeri olarak bilinen Bedesten Aziz Nikolaos kilisesi, yan yana yapılmış iki küçük katolik kilisesinden birisidir. Kilise büyük ustalık gerektiren bir mimari ile inşaa edildiği görülmektedir. Bugün ilgili bölgeye ziyarette bulunan misafirler genellikle girişinin İstanbul’da yer alan Ayasofya’ya çok benzediğini belirtmektedirler.
Lefkoşa Surlariçi
Oldukça önemli bir nokta olduğunu söyleyebiliriz sulariçi’nin, Barış harekatı döneminde ikiye bölünmüş bir başkenttir ve dünyada ikiye bölünen tek başkent özelliği ile bilinmektedir. Surların tasarımlarını anlayabilmek bayağı zor olsa gerek ancak tarihi mimari güzelliği mutlaka görülmeye değer olduğunu belirtmek isteriz.
Lefkoşa Surları
Venedikliler döneminde kıbrıs’a girmek üzere harekete geçen venedikliler, türklerden korunabilmek adına eski surları yıkp yerine yeni bir sur bölgesi oluşturmuşlardır. Surlar daire şeklinde olup 11 burcu ve 3 kapısı bulunmaktadır. Lefkoşa gezinizde mutlaka görülmeye değer bir yer olarak listenize eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Lefkoşa Büyük Han
Harika bir görüntüye sahip olan Büyük Han 1572 yılında Muzaffer Paşa’nın lefkoşa’yı almayı ile birlikte inşa emri verilmiştir. İnşaa’sı anadolu bir çok han’ı andırmaktadır. 68 oda ve 10 dükkandan oluşan Lefkoşa Büyük Han gezginlerin konakladığı bir bölge haline gelmiştir.
Dervis Paşa Konağı
Bu konak oldukça harika bir görüntüye sahip bir yer ve insanın adeta ayrılmak istemediği bir nokta diyebiliriz. Hikayesi ise şu şekildedir ; 19. yüzyılın başlarında inşaa edilen konak o dönemin türk mimarisinin karakteristlik özelliklerini taşımaktadır. KKTC’de yayınlanan ilk gazetenin kurucusu olarak bilinen Dervis Paşa’nın konağı yıllar sonra restorasyona uğrayarak Etnografya Müzesi haline getirildi.
Kumarcılar Hanı
17. yüzyılın sonlarında inşa edilen kumarcılar Hanı Osmanlılardan kaldığı bilinmektedir. Kumarcılar hanı içerisinde manastırın kalıntıları üzerine bir yapıya sahip olduğu yorumlanmaktadır. Han içerisinde 44 oda yer almaktadır.